Моменти за цвеќето

РОЗА

Потекло и историја 
Фосилните остатоци покажуваат дека розите постоеле уште во пред историско време.Првите култивирани ружи се појавиле во Азиските градини пред повеќе од 5000 години.Розите биле донесени во Европа за време на Римската империја,каде биле користени како орнаменти. 
Симболика 
Според Римската легенда голем број војници сакале да ја земат за жена убавата Роданта, но таа не сакала никој од нив.Иако таа ги одбивала, тие биле толку упорни што една вечер влегле во нејзиниот дом.Налутена од нивната постапка и сакајќи да им одржи лекција,божицата Дијана ја претворила Роданта во роза а војниците во трња. Ружата е цветен амблем на Англија.Според англиското суеверие ако цветни ливчиња паднат од свежо исечена роза,лоша среќа ќе те прати. 
Колор пораки 
Изразито јасно е дека розата е основен гласник на љубовта. - црвената роза ја носи пораката ,,Те сакам,,
- белата роза ја обележува духовната љубов и чистота,
- жолтата роза означува среќа и задоволство,
- коралната роза е посакување а портокаловата вели ,, јас сум фасцинантна и ентузијастична,
- виолетовата роза значи љубов на прв поглед,
- светло розева роза покажува грациозност и восхит,
- темно розевата роза вели ,,Благодарам,, 
- црвената и жолтата роза измешани заедно велат ,,Честито,,
- жолтата и потокаловата заедно влеваат длабоки чувства,
- црвената и белата означуваат заедништво.

КРИН

Потекло и историја 
Името на кринот потекнува од грчкото име Леирион, Римјаните му дале име Лилиум.Во христијанството кринот симболизира чистота,нежност и невиност.Легендата вели дека кринот произлегол од солзата на Ева кога била избркана од Еден и дознала дека е бремена.Некои веруваат дека одгледувањето на кринови во градина ке ја заштитат од духови.Во Кина денот на кринот е симбол на мајчинството,да ги сонуваш на Пролет значи брак ,среќа и просперитет а да ги сонуваш во зима значи губење надеж.Римјаните ги користеле соковите од коренот на кринот како лек за раните,грците и римјаните го користеле кринот во венчалните церемонии ставајќи го на главата на невестата заедно со жито што симболизирало плодност. 
Колор пораки 
Со својот облик криновите ја представуваат чистотата на срцето.Криновите имаат вариетет од бои, но најмногу се користи белиот кој симболизира невиност и благосостојба.Жолтите кринови ја изразуваат благодарноста и посветеноста.

ХРИЗАНТЕМА

Потекло и историја 
Името потекнува од грчкиот збор ,,хрисос,, златен и ,,антхос,, цвет.Хризантемите биле култивирани во Кинеските градини уште 2500 години пред да биде доведена во Англија во 1975 год. 
Симболика 
Во Кина се смета како ориентален вид и симболизира период на одмор и леснотија после последните берби во септември. Заедно со бамбусот, сливата и орхидејата хризантемата се смета за племенито цвеќе и била официјален амблем на старата кинеска армија. Се верувало дека ако се подаде хризантема на вљубениот и да му се избрише устата после пиење вино, ќе вети бесмртна љубов и посветеност.Во Јапонија хризантемата била обожувана од императорите, па тие ги кителе троновите со неа. Денес јапонците ја сметаат хризантемата за симбол на сонцето и веруваат дека еден цвет ставен на дното од шише со вино,поттикнува долг и здрав живот. 
Колор пораки 
Црвената хризантема означува љубов, среќа и добри желби, белата е за вистина а жолтата за неостварена љубов.

КАРАНФИЛ

Потекло и историја 
Потекнуваат од името ,,диантус дадено,, од грчкиот ботаничар Теофарастус а бил култивиран на блискиот исток во последните 2000 години.Некои пак името го поврзуваат со зборот корона поради тоа што го ставале на круните за време на многу церемонии. 
Симболика 
Во римското царство каранфилите ги положувале како дар за боговите,во Кореа девијчињата ставаат по три цвета во косата за да си ја предвидат судбината,ако овене каранфилот на врвот последните години од животот ќе и се тешки, ако овене средниот цвет ке биде несреќна од млади години но ако овене прво најдолниот цвет тогаш цел живот ке биде несреќна. 
Колор пораки 
Светло црвените каранфили означуваат восхитување,додека темно црвените длабока љубов и наклонетост. Белата боја ја индицира чистата љубов и среќа а розевата каприциозност.

ОРХИДЕЈА

Потекло и историја 
Името потекнува од грчкото име ,,orhis,,-тестис, па затоа било користено како афродизијак. 
Симболика 
Има околу 25000 вариетети на орхидеја. Жените во Грција мислеле дека можат да го контролираат полот на нивните неродени деца со помош на корењата на орхидејата. Ако татко- то јадел големи нови корења, децата ќе биле машки, ако пак мајките јаделе мали корења, децата ќе биле женски. 
Колор пораки 
Орхидејата е величествен цвет, кој сам ја носи универзалната порака за љубов, убавина, мудрост и грижливост. Во Кина ја симболизира невиноста на децата. Розевата орхидеја изразува чистота, восхит, зрелост и често се користи во аранжмани за денот на мајката.

НАРЦИС

Потекло и историја 
Нарцисот е донесен во Британија од римјаните, кои грешно верувале дека сокот ги лекува раните. Всушност сокот од нарцисот содржи остри кристали кои ги спречуваат животните да ги јадат. 
Симболика Денес, нарцисот се поврзува со симбол на преродба – знак за нов почеток, кој доаѓа со пролетта. Нарцисот е роденденски цвет на Март, месец во кој почнува пролетта. Нарцисите им носат добра среќа на оние кои избегнуваат да ги газат. Но, се верува дека носат несреќа ако се поклонат на невеста, па затоа се избегнува да се носат на свадби. Во стара Грција, нарцисот го поврзувале со смртта. Според грчкиот мит, нарцисите растеле на ливадите од Подземјето. Таму Хад ја заробил Персефона кога таа се одвоила од своите другарки за да набере Нарцис. Постои друг мит кој вели: Многу оддамна во Грција живеело едно младо момче по име Нарцис, кој еден ден шетајќи покрај реката застанал да се напие. Сакајќи да ја поседува сликата од неговиот лик , која ја видел во водата, се наведнал и се удавил. Свиснатоста на нарцисите го симболизира наведнувањето на Нарцис кон водата, за да се восхитува на својот лик. 
Колор пораки 
Нарцисите велат: “ Сонцето секогаш свети кога сум со тебе.” Тие означуваат бескрајна љубов, почит и благородност.

БОЖИЌНО ДРВО

Потекло и историја 
Потекнува од тропското Мексико, името ,,poinsettia,, го добило по Др. Џоел Робертс-Поинсет, Американскиот амбасадор во Мексико, кој го донел првиот цвет во САД во 1928. 
Симболика 
Бојата на Поинсетиата доаѓа од нејзините брактеи (ливчиња кои растат пред цветот). Во Мексико уште е позната и како Цветот на Светата Ноќ. Црвените брактеи наликуваат на цветот од Витлеем, па затоа се користи за декорација на црквите за време на Божиќ. 
Колор пораки 
Божиќното дрво го има во бела, розева и црвена боја и сите ја носат пораката:” радост и благосостојба”

Слични вести

Режен цвет

За да се одржи подолг периодот на траење на убавината...

Прочитај повеќе

Значење на цвеќе

– Алстромериа другарство и преданост – Астер симбол на стрпливост...

Прочитај повеќе

Матура

Оваа сезона одберете моден хит – свежо цвеќе преточено во...

Прочитај повеќе

Comments (1)

Напишете коментар

Theme Settings